Kvalita esenciálneho oleja je rozhodujúcim faktorom , aké účinky bude mať daný olej
SPÔSOB ZÍSKAVANIA ESENCIÁLNYCH OLEJOV doTERRA
Viete ako sa od seba líšia rôzne esenciálne oleje, ktoré sú ponúkané na predaj? Predovšetkým v kvalite. Práve tá je rozhodujúcim faktorom, aké účinky bude mať daný olej.
Kvalitu esenciálneho oleja určujú 3 zložky:
- Miesto odkiaľ pochádza – nadmorská výška, zloženie pôdy, čistota ovzdušia, charakter vzduchu (morský, vnútrozemský, horský a pod), množstvo a intenzita slnečného žiarenia – to všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú chemotyp oleja (účinné látky, obsiahnuté v oleji). Takže napríklad levandula vypestovaná na slovenskej záhradke bude mať iné zloženie účinných látok ako levanduľa z Bulharska alebo z Francúzska.
- Čas, kedy sa rastliny zbierajú, je ďalším z rozhodujúcich faktorov, ktoré ovplyvňujú jeho zloženie a teda kvalitu a účinky na náš organizmus.
- Spôsob získavania a spracovania oleja je ďalším, veľmi dôležitým krokom. Veľký vplyv na kvalitu oleja má práve teplota tlak
Esenciálne oleje sa najčastejšie získavajú procesom destilácie vodnou parou s nízkou tvorbou tepla, pri ktorom sa para uvádza pod tlakom do obehu cez rastlinný materiál a do pary sa tak uvoľňujú esenciálne oleje. Pri ochladzovaní zmesi pary sa voda ( hydrolát ) oddeľuje od oleja a olej sa zozbiera vo svojej čistej podobe.
Jemné kvety, ako napr. jazmín alebo neroli sa spracúvajú tzv. enfleurage (enfluoráž) – spôsob, kedy sa kvety otlačia do tuku a ten sa následne destiluje.
Na zabezpečenie extrakcie oleja najvyššej kvality so správnym chemickým zložením je potrebné podrobne monitorovať teplotu a tlak. Príliš málo tepla a tlaku neuvoľní cenný olej a naopak, príliš veľa tepla a tlaku môže poškodiť chúlostivé chemické zloženie výťažku a zmeniť jeho účinnosť.
Preto musí byť proces získavania dôsledne regulovaný a dôležitý je aj starostlivý výber správnych rastlinných druhov a častí rastlín zbieraných v ten správny čas, kedy majú najvyššiu koncentráciu zlúčenín esenciálnych olejov. Celý proces získania kvalitného čistého oleja je doslova vedou aj umením a vyžaduje si spoluprácu skúsených pestovateľov, destilérov a tiež výskumných pracovníkov